fbpx

Ацевски: Растот на БДП од 4.1% е потврда за успешните економски политики

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес конференција,
Костадин Ацевски, пратеник од СДСМ и коалицијата
Скопје, 08.06.2019

Почитувани новинари, почитувани граѓани,

Растот на економијата, на БДП, во првиот квартал од 2019 година изнесува 4,1 отсто.

Ова е најголем раст на бруто домашниот производ во последните неколку години.

Успешните економски политики на Владата предводена од СДСМ дваат реални, позитивни резултати, економијата е во нагорна линија.

За споредба, во вториот квартал од 2017 година, односно последните два месеци од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ економијата беше во минус од 1,8 отсто.

Денес, безмалку две години подоцна, имаме значителен раст од 4,1 отсто.

Со оваа изразита разлика паѓаат во вода сите небулози на ВМРО-ДПМНЕ дека навно нема напредок во економијата.

Toa е математички прецизна разлика која потврдува дека Христијан Мицкоски нема елементарно познавање од економија.

За само 2 години, од заробена, изолирана и задолжена држава, имаме силна економија која нуди шанса за сите, станавме светол пример во регионот.

Почитувани,

Очекуваме ваквиот тренд дополнително да се интензивира во наредиот период.

Успешните економски политики, полноправното членство во НАТО и доближувањето кон ЕУ значително позитивно ќе влијаат на дополнително засилување на економијата.

Остануваме силно посветени во реализација на мерките што обезбедуваат економски раст, нови работни места, поголеми плати и повисок економски стандард за сите граѓани.

Последни вести