fbpx

Сите пратеници да го поддржат законот за професионална, независна и вистинска Антикорупциска комисија

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес конференција,
Јован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата
Скопје, 16.01.2019

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Денеска во Собранието во процедура влегува Предлог – законот за спречување на корупцијата и судир на интереси.

Ги отвораме вратите за избор на нов состав односно независна и професионална Државната комисија за спречување на корупција.

Со предлог законот се прошируваат надлежностите на Комисијата со цел таа да стане тело кое суштински, а не само декларативно ќе застане на патот и ќе и се спротивстави на корупцијата во државата.

Македонија, има потреба од таква силна независна институција.

Имајќи ја предвид важноста, но и итноста од нов состав на антикорупциската комисија, овој Закон пред пратениците ќе се најде по скратена постапка и со европско знаменце.

Очекувам, апелирам, ги повикувам сите пратеници да покажат дека се навистина против корупција и да го поддржат предлог законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси.

Крајно време е да запрат блокадите и деструкциите. Партиските интереси треба да се стават на страна. Независно, професионално и силно регулаторно тело кое ќе се бори против корупцијата е во интерес на целокупното општество.

Време е Македонија конечно да добие вистински силна и целосно независна Државна комисија за спречување на корупција

Така се гради држава по европски стандарди.

Последни вести