fbpx

Вакцинацијата и почитување на новите мерки се клучни за заштита на јавното здравје

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Ненад Коциќ, пратеник на СДСМ

Почитувани граѓани,

Бројот на нови случаи со заразени од ковид 19 во последните денови забрзано расте, инфективните оделенија се полнат.

Вкупно се аплицирани над 1 милион доци, а ревакцинирани над 500.000 граѓани од кои само 0.002% се заразиле, што укажува на тоа дека вакцините се безбедни и ефикасни.

Вакцинацијата е клучна за да спречиме натамошно ширење на вирусот. Смртноста демне како опасност само кај невакцинираните.

Апелираме и ги повикуваме граѓаните коишто досега не го сториле тоа да одат во најблискиот пункт и да се вакцинираат.

Отворени се нови пунктови, има доволно вакцини, исклучително е важно за заштита на сопственото но и на јавното здравје.

Секоја вакцина е безбедна. Вакцината ја намалува шансата од заболување од вирусот, спречува тешки форма на болеста и можеби најважно штити од најлошото, смртен исход.

Едноставно што повеќе вакцинирани тоа помалку смртни случаи, толку помалку заболени во болница.

Теориите на заговор и дезинформациските кампањи кои ги пласираат разни центри, кои ги одвраќаат луѓето од имунизацијата и создаваат недоверба кон науката и медицината се на штета на граѓаните.

Исто така, исклучително е важно да се почитуваат и новите мерки. Тие се нужни за заштита на здрвјето и се применуваат и во други земји.

Затоа, да бидеме одговорни кон себе и кон другите и да дадеме свој придонес во оваа борба која е заедничка за целиот свет.

Последни вести