fbpx

Македонскиот јазик е обезбеден во ЕУ, СДСМ продолжува да го штити и унапредува

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција Жаклина Лазареска, пратеничка на СДСМ

Почитувани,

Нека е честит и вековит 24 мај – Денот на сесловенските просветители Кирил и Методиј.

Водејќи се од делата и вредностите на браќата Кирил и Методиј, но и на континуитетот на Свети Климент и Наум Охридски во последните години презедовме низа активности за заштита и унапредување на македонскиот јазик.

На предлог на Владата предводена од СДСМ денот 5 мај е прогласен за ден на македонскиот јазик, во чест на 5 мај 1945 година кога првата влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо

Потпишавме прв договор со ЕУ, Договорот за Фронтекс, на официјален македонски јазик без фусноти и додавки, со што македонскиот јазик стана рамноправен со останатите јазици на Унијата.

По цели децении, се отвораат нови лекторати по македонски јазик на универзитетските центри низ светот.

По 20 години на Институтот за македонски јазик, овозможивме вработување на 17 млади луѓе, со што ја докажуваме грижата за македонскиот јазик на дело.

И таа грижа не застанува тука.

Подготвен е нов Закон за употреба на македонски јазик, а за поддршка на македонското творештво воведуваме и нова државна награда која ќе го носи името на великанот Блаже Конески.

Сето ова почитувани, е само дел од мерките и политиките што ги преземаме за заштита и унапредување на македонскиот јазик и дома и надвор од државата.

Остануваме посветени на заштита на државните и националните интереси.

Последни вести