fbpx

Над 860 социјални станови низ целата држава, грижата за сите продолжува

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Санела Шкријељ, пратеничка

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

СДСМ продолжува со вистинска грижа за сите граѓани, особено за подобрување на квалитетот на животот на ранливите.

Со конкретни мерки и политики, на стотици ранливи семејства ширум државата им помагаме да решат еден од најголемите животни предизвици – обезбедување дом.

Изминативе години се изградени или се во фаза на градење над 860 социјални станови низ целата држава.

Во Струмица, Гостивар, Македонски Брод, Пробиштип, Виница, Свети Николе, Гевгелија, Демир Капија но и на други места. Изградбата на социјални станови продолжува и во периодот што следи во Велес, Неготино, Бутел, Дебар и Кочани.

Ваквите политики кои ги креираме и коишто ги спроведуваме не дозволуваат да постои огромен јаз меѓу можностите и потребите на голем број домаќинства во нашата држава и значат обезбедување на домување на сите оние на кои тоа им е потребно а не се во можност.

И оваа година СДСМ со конкретни мерки ќе ги заштити ранлвиите групи граѓани исто како и лани за време на најголемата енергетска и економска криза. Само буџетот на Министерството за труд и социјална политика за развој на социјални услуги годинава е зголемен за 5,5 милиони евра.

СДСМ во изминатите неколку години драстично ја зголеми и социјалната помош, а преку социјалната реформа ја зголемивме поддршката за лицата со попреченост и нивните семејства.

Воведовме и траен надоместок, наменет за родители на деца со попреченост кои грижејќи се за своето дете со попреченост, не оствариле право на вработување и, последователно, на пензија. Воедно ги ослободивме од партиципација лицата со попреченост, што беше и нивно долгогодишно барање.

Грижата за сите граѓани, социјалната заштита и поддршката во секој период од животот останува приоритет за СДСМ и институциите што ги предводи.

Последни вести