fbpx

Заев: ДИК ќе го каже датумот за избори

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев се сретна со амбасадорот на НР Кина во Р.Македонија, Зеншун Вен.

Тема на средбата беше актуелната политичка ситуација во Македонија и продлабочување на односите на Р.Македонија со Народна Република Кина.

-Сите политички субјекти во Македонија и претставниците на меѓународната заедница се свесни дека се пробиени законските рокови за клучни обврски од Договорот во Пржино, причистувањето на Избирачкиот список и регулација на медиумите. Очекуваме независната институција задолжена списокот, Државната изборна комисија во скоро време да излезе со проценка на роковите потребни за ефективно и квалитетно прочистување на Избирачкиот список, соопшти претседателот Заев.

Изразена заедничка согласност дека во интерес на граѓаните и на иднината на Р.Македонија е стабилизирање на ситуацијата во во земјава, а не продлабочување на политичката криза.

– СДСМ е одлучна за доследно спроведување на Договорот од Прижино. Неопходни се фери и регуларни избори во Македононија, за што мора да се обезбедат доверлив Избирачки список и минимум услови за објективно известување од медиумите.

На средбата стана збор и за добрите пријателски односи помеѓу Р.Македонија и НР Кина и за можностите на продлабочување на соработката.

 

Скопје, 25.01.2016

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

 

Последни вести