fbpx

Заменик- претседателката Шекеринска на видеосостанок на ПЕС: Европските социјалисти бараат ЕУ до 10 ноември да ја усвои преговарачка рамка, а до крај на 2020 да се одржи меѓувладината конференција за Северна Македонија

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

 

Заменик- претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска денеска учествуваше на видео состанокот на Претседателството на Партијата на европски социјалисти.

На состанокот Северна Македонија доби силна поддршка на патот кон ЕУ. Претседателството дискутираше за потребата од што побрзо воспоставување на преговарачката рамка меѓу Северна Македонија и ЕУ, при што беа поддржани и апелите на Владата на Република Северна Македонија во таа насока.

Притоа Претседателството усвои заедничка изјава во која се вели: „Претседателството на ПЕС го повикува Советот на ЕУ да ги усвои преговарачките рамки за Северна Македонија и Албанија без одлагање и не подоцна од 10 ноември, и да овозможи првата меѓувладина конференција меѓу Северна Македонија и ЕУ да се одржи пред крајот на 2020 година”.

Последни вести