fbpx

Јавното здравје е заедничка одговорност, нема толеранција за оние кои свесно и намерно ги прекршуваат мерките за заштита од коронавирусот

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

 

Системот на контрола на почитувањето на мерките за заштита од коронавирусот е зајакната со усвојувањето на измените на Законот за заштита на населението од заразни болести, од страна на парламентарното мнозинство предводено од СДСМ.

Со законските измени, сите инспекторати да добија нови, поголеми овластувања, за постапување со прекршителите на здравствените ковид протоколи.

Инспекторите кои на терен ќе констатираат дека одредено правно лице ги прекршува здравствените протоколи, во истиот момент му изрекуваат привремена забрана за вршење на дејноста од 10 до 30 дена, односно објектот, веднаш, на лице место ќе биде затворен и ќе му биде изречена глоба. Висината на глобите ќе варира во зависност од големината на правниот субјект.

Веднаш по стапувањето на сила на овие измени се зајакна контролата на објектите.

Уште првиот ден, од страна на Државниот пазарен инспекторат во повеќе градови во државата беа извршени вкупно 48 надзори и 742 контроли во угостителски објекти, казина и обложувалници, при што еден објект во Гостивар бил веднаш затворен заради прекршување на Законот за заштита на населението од заразни болести.

Нема толеранција за оние кои свесно и намерно ги прекршуваат мерките за заштита.

Состојбата со коронавирусот е сериозна. Потребна е максимална одговорност од сите. Државата, инситуциите имаат капацитет да ги спроведат мерките за заштита од КОВИД 19, но и неселективно и правнично да ги санкционираат оние кои ги прекршуваат.

Да бидеме одговорни да ги почитуваме мерките, да го чуваме здравјето.

Само така ќе ја победиме сериозната закана од коронавирусот.

Последни вести