fbpx

ВМРО-ДПМНЕ остави хаос во Итната медицинска помош, СДСМ во континуитет вложува во подобрување на условите во јавното здравство

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

СДСМ преку институциите што ги предводи обезбедува сериозни инвестиции во здравствениот сектор, со кои за само три години успеа да го промени хаосот што ВМРО-ДПМНЕ го остави во здравството, по 11 години запоставување и негрижа.

Доброто менаџирање со кризата, предизвикана од пандемијата со коронавирусот, кога здравствениот систем и здравствените работници се под голем притисок, е резултат на професионалниот и стручен лекарски кадар, управувањето со здравствениот систем, навремено преземање мерки за заштита на населението, но, и на подобрените услови за работа, вложувањата во здравството и во медицинскиот персонал.

Сега опозицијата лицемерно го критикува здравството и напорите за справување со кризата, а по 11 години во Скопје остави само 5 исправни амбулантни возила за итна медицинска помош и 2 неисправни. Поради нередовно одржување откажаа уште 3 возила.

За само 3 години, откако министерот Филипче и СДСМ управуваат со здравствениот систем обезбедени се 14 возила за итна медицинска помош, 13 целосно нови и едно половно.

Цели 10 години ниту еден ЕКГ апарат не бил набавен, затоа што за ВМРО-ДПМНЕ здравјето не било важно, туку спомениците. За само три години набавени се нови 13 ЕКГ апарати за итната медицинска помош.

Обезбедени се униформи за целиот персонал и заштитна опрема, УВ лампи за дезинфекција, ранци со санитетски материјал, наменети за непогоди, батерии за радиостаници, итната медицинска помош е дополнета со дефибрилатори, редуцири на апаратите за кислород.

Објектот на итната медицинска помош, кој беше оставен на забот на времето сега е во фаза на обнова со поправена водоводна инсталација, подобрени услови за вработените.

Граѓаните ја знаат разликата меѓу ВМРО-ДПМНЕ, кој остави хаос и руини во јавното здравство и СДСМ, кој со вложување во здравствените институции и во здравстените работници вистински се грижи за здравјето на граѓаните.

Последни вести