fbpx

Новите мерки за заштита ќе придонесат за намалување на притисокот врз здравствениот систем, секој да даде придонес во зачувување на јавното здравје

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Државата се соочува со сериозен бран на коронавирусот, бројката на новодијагностицирани и на хоспитализирани пациенти е многу голема, а здравствениот систем е под најголемиот притисок од почетокот на пандемијата.

Бидејќи здравјето на граѓаните е највисок приоритет на институциите предводени од СДСМ, Владата на препорака на Комисијата за заразни болести донесе одлука за заострување на рестриктивните мерки.

Во наредните две недели важи забрана и посебен режим на движење на граѓаните на територијата на Северна Македонија, од 20:00 часот до 05:00 часот наредниот ден.

Угостителските објекти целосно ќе бидат затворени од 7 до 21 април, вклучувајќи ги и оние во хотели, мотели и бензински станици. Оние угостителски објекти кои вршат подготовка и продажба на храна можат да остваруваат продажба на алтернативни начини и да вршат достава или да овозможуваат самостојно подигнување на нарачката надвор од угостителскиот објект.

Се затвораат и сите вежбални, фитнес клубови, спортски центри и сали за вежбање и се забранува одржувањето на конференции и семинари.

Обложувалниците продолжуваат да работат, но нема да биде дозволено да се седи внатре.

На сила останува и задолжителното носење заштитни маски, одржување дистанца, забрана за групирање.

Мерките се потребни за да пресретнеме нови, сериозни влошувања на здравјето на граѓаните и на функционалноста на здравствениот кадар и здравствениот систем.

Неопходно е доследно почитување на мерките, најсериозно и најодговорно и да се заштитиме и себе си и нашите најблиски.

Ова е ситуација кога е потребна целосна мобилизација на граѓаните и општеството во заштитата на јавното здравје кое што е обврска на секој од нас.

Сите заедно да се спротивставиме на ширењето на опасниот вирус и заедно со масовната вакцинација да го победиме опасниот, невидлив непријател.

Последни вести