fbpx

Започнува социјалниот дијалог, следува нов раст на пензиите и дополнителен финансиски пакет за пензионерите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Денеска започнува дијалогот на Владата предводена од СДСМ со сите засегнати страни за ново зголемување на пензиите.

Покрај редовното законско усогласување на пензиите кое се спроведува два пати годишно, оваа година ќе следува и дополнителна финансиска помош за околу 330.000 пензионери, а начинот на реализација на оваа мерка ќе се донесе низ отворен и инклузивен процес на преговори, со цел да се најде најдоброто и најефикасно решение.

Пензискиот фонд е стабилен и може да реализира ново покачување на пензиите. Новата методологија која ќе се изработи низ овој дијалог ќе обезбеди одржлив и континуиран раст на пензиите.

Заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани е врвен приоритет на СДСМ.

Продолжуваме со реализација на мерки и политики што обезбедуваат повеќе пари во семејните буџети.

Последни вести