fbpx

Во време на криза, СДСМ покачува плати и пензии, најниска невработеност од 15.2%

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Во време на глобална криза, мерките и политиките на СДСМ даваат реални, видливи резултати.

Согласно податоците од државниот завод за статистика, невработеноста е на најниско ниво од независноста досега – 15.2 отсто.

Невработеноста успеавме да ја намалиме за 5,6% во време на здравствена криза со економски последици во споредба со 2020 година.

Тоа е потврдено и со извештајот на ММФ кој констатираше дека со успешните мерки на Владата спасени се над 60.000 работни места.

СДСМ покажа грижа и за зачувување и подобрување на животниот стандард на граѓаните.

Просечната плата ја зголемивме на 29.943 денари, додека минималната плата ја покачивме на историско највисоко ниво досега од 18.000 денари.

СДСМ го реализира и најголемото покачување на пензиите. Со новата методологија пензиите ќе растат во просек по 900 денари, а обезбедивме и финансиска помош од 3.000 денари за сите 330.000 пензионери.

Со СДСМ растат платите и пензиите и се намалува невработеноста и во време на глобална и енергетска криза.

Последни вести