fbpx

Владата предводена од СДСМ презема мерки за заштита на стандардот на граѓаните во услови на глобална криза

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Владата предводена од СДСМ постојано презема мерки и политики што значат заштита и унапредување на животниот стандард на сите категории граѓани.

Од септември, пензионерите ќе имаат покачување од 900 денари во просек или годишно 12.000 денари плус пари, што е рекордно зголемување на пензиите во историјата на државата.

Покрај новата медологија за забрзан раст на пензиите, Владата обезбеди и финансиска помош за секој пензионер од по 1.000 денари во месеците април, мај и јуни.

Претходно се постигна договор за ново зголемување на минималната плата која веќе за овој месец ќе изнесува 18.000 денари.

Тоа ќе поттикне раст на сите плати, но и повеќе пари во пензискиот фонд за редовна испата на пензиите.

Во тек е подготовка на анализа и нови мерки кои наскоро ќе се најдат на владина седница. Следуваат таргетирани мерки со буџетска поддршка за стопанството со цел задржување на ликвидноста и работните места, како и мерки за ранливи категории за ублажување на ценовните шокови.

СДСМ како одговорна партија и во време на глоблни кризи продолжува со реализација на мерки и политики што го унапредуваат животниот стандард и обезбедуваат услови за забрзан економски раст.

Последни вести