fbpx

ВМРО-ДПМНЕ за 11 години го уништи здравството, извештајот на ЕК нотира забележителни реформи на Владата предводена од СДСМ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Цели 11 години деструктивните политики, наместените тендери за лично богатеење на ВМРО-ДПМНЕ беа причина за уништување на здравството и иселување на лекари од државата.

ВМРО-ДПМНЕ наместо да шири информации од ракав убаво да го прочита Извештајот на Европската Комисија и да се охрабри и да честита за сите позитивни оценки.

Само во Септември 2018 година, забележан е раст на платите на 19.123 вработени во здравствените установи во висина од 5 отсто. Проектот за вработување на млади лекари е нотиран и веќе дава резултат со задржување на младите кадри во државата.

Преку транспарентна и отворена постапка, обезбедени се 12 нови возила за Итната Медицинска помош за повеќе градови во државата.

Најпозитивниот Извештај на ЕК ги нотира позитивно националните и централни регистри за дијагностицирање на малигни заболувања.

Исто така, потенцирана е успешноста на медицинските реформи на Владата предводена од СДСМ преку фактот дека во 2019 година обезбеден е буџет од 380 милиони денари за справување со ретки болести, за разлика од 2009 година кога буџетот бил 27 милиони денари.

Извештајот на Европската Комисија е доказ за реформите во здравството кои го враќаат достоинството на медицинските работници и обезбедуваат задржување на квалитетните кадри, дома во Република Северна Македонија.

 

Скопје, 01.06.2019  

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести