fbpx

Битиќи: Парите од Данокот за солидарност ќе се искористат за нови антикризни мерки и субвенционирање на цената на струјата

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Данокот на солидарност ќе ги опфати само компаниите кои во време на криза успеале да направат профит од над 20 милиони евра и сметаме дека тоа е солидарно, за да се врати кон оние кои треба да се справат со кризата, порача потпретседателот на СДСМ, Фатмир Битиќи во интервју за Телевизија Сител.

„Со овој опфатени се 150 компнаии а минималниот праг, според последните проценки е околу 50 милиони евра, пари што ќе се искористат за антикризни мерки, како на пример за субвенционирање на електричната енергија која што и оваа година ќе биде субвенционирана, но и за други нови мерки за поддршка на оние на кои таа им е потребна“ посочи Битиќи додавајќи дека ваквото решение ќе се донесеше и порано, но ДПМНЕ во Собранието истото го блокираше повеќе од шест месеци.

Во однос на стапката на ДДВ за пелетите, Битиќи посочи дека таа нема да се менува, дека СДСМ го слуша гласот на граѓаните и дека така ќе постапува и во иднина.

Последни вести