fbpx

Ковачевски: Над 2 милијарди евра кај граѓаните, грижата за сите е темел на нашите политики

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Грижата за сите е темелот на нашите мерки и политики со кои создаваме еднакви можности и подобри услови на секој човек, порача претседателот на СДСМ и премиер Димитар Ковачевски на трибината „Повеќе за сите“, во Битола.

Во своето обраќање пред граѓаните на Битола, Ковачевски посочи дека над 2 милијарди евра во изминатите 3 години се насочија кон граѓаните и компаниите, со цел да се заштити животниот стандард, се одржи ликвидноста на компаниите и економијата во целост.

„Тоа е повеќе за сите! Историски не се случило толку голема финансиска поддршка од државата, толку пари да се вратат назад кај граѓаните, кај стопанството. Горд сум на тоа што го постигнавме и знам дека сите во оваа сала, сите македонски социјалдемократи се горди на тоа. Само со последниот, 9-ти пакет антикризни мерки, 662 милиони евра насочуваме кон граѓаните“, рече Ковачевски на трибината.

При тоа, претседателот на СДСМ Ковачевски, посочи дека со мерките и политиките на СДСМ никој не е оставен сам. Континуирано се работи на зголемување на ученичкиот и студентскиот стандард, за основците, средношколците, студентите од ранливи семејства, се грижиме за нив и за нивната социјална сигурност, како и за пензионерите, граѓаните од ранливите категории. Паралелно, како што рече Ковачевски, компаниите имаат силна поддршка и директни придобивки изминативе години откако СДСМ ја предводи Владата.

„Преку Законот за финансиска поддршка на инвестициите, од неговото воведување до денес поддржавме се 919 компании со 100 милиони евра. За 6 години финансиската поддршка од државата кон домашните компании е зголемена за 11 пати. СДСМ обезбедува повеќе за сите! Со СДСМ има повеќе за сите но има и за државата. Во 2016 година странските директни инвестиции изнесуваа 338 милиони евра. Во 2022, година после пандемија со КОВИД-19 и во ек на глобална економска и енергетска криза, изнесуваа речиси 754 милиони евра. Двојно повеќе од тоа што биле во 2016 година! Инвестициите во ТИРЗ во 2016 изнесувале кумулативно 600 милиони евра, додека во 2023 заклучно со она што денес е постигнато, кумулативно изнесуваат 2 милијарди евра“, рече Ковачевски.

Повеќе за сите е целата наша посветеност на граѓаните, нашата социјалдемократска вредност, нашата цел, огледало на нашата грижа за сите граѓани, за државата, порача претседателот на СДСМ и премиер Димитар Ковачевски на трибината „Повеќе за сите“, во Битола.

Последни вести