fbpx

Мерките во предлог Буџетот обезбедуваат социјална праведност, зголемена социјална помош, над 60.000 деца добиваат детски додаток

Facebook
Twitter
LinkedIn

Реформите во социјалната сфера, вклучени преку мерки во предлог Буџетот за 2019 година, обезбедува и унапредување на системот за социјална заштита, поголема социјална праведност, повеќе пари и кај најранливите граѓани.

Во 2019 започнува целосна реформа на системот за социјална заштита, создаваме фер систем кој извлекува од сиромаштија и нуди повеќе услуги за граѓаните, за што во Буџетот ќе се обезбедат дополнителни 2.2 милијарди денари.

Преку воведување на гарантиран минимален приход и „семеен пакет на права“ се обезбедува значително поголема парична поддршка на социјално загорзените семејства.

Примателите на социјална помош, добиваат и до 300 отсто зголемена помош. Истовремено, се олеснува пристапот до надоместокот на 24 000 домаќинства кои во моментот добиваат социјална помош, а се отвора можност да бидат опфатени и дополнителни 11.000 домаќинства.

Повеќе од 60.000 деца добиваат детски и образовен додаток коишто ќе имаат за цел да извлекуваат од детска сиромаштија.

Истовремено, ќе се спроведат интензивни мерки за подготовка и активација на граѓаните од социјално ранливите категории на пазарот на трудот.

СДСМ останува посветена на заложбите за градење на фер и праведно општество, преку спроведувањето на зацртаните мерки што се во интерес на граѓаните.

 

Скопје,20.11.2018                                       

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести