fbpx

Кирацовски: Правда мора да има, никој да не се крие зад пратеничкиот мандат, по судската одлука Груевски не e достоен да биде пратеник

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Македонија е правна држава во која законот важи за сите подеднакво и никој не е и не смее да биде над законите и над правдата без разлика на функцијата што ја извршува, порача генералниот секретар на СДСМ и пратеник во Собранието на Република Македонија, Александар Кирацовски на денешната седница на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања.

Кирацовски посочи дека пратениците имаат должност да ги почитуваат и подобруваат, а не да ги прекршуваат или да бараат начини за нивно заобиколување.

„Оној за кој се докажало дека ги прекршил законите, несоодветно е да биде дел од законодавната власт, да носи и предлага закони и да одлучува за иднината на државата и нејзините граѓани. Затоа, како пратеник во ова Собрание, барам Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања да донесе одлука за одземање на пратеничкиот мандат на Никола Груевски. Сметам дека со правосилноста на пресудата, со изготвениот Упатен акт за издржување казна затвор, Груевски е недостоен да ја врши пратеничката функција и е недостоен да ги застапува интересите на граѓаните.“ порача Кирацовски.

Во своето обраќање пратеникот и генерален секретар Кирацовски истакна дека никој не смее да се затскрива зад пратеничкиот мандат и посочи дека одземањето на мандатот на Груевски е порака до актуелните функционери да ги почитуваат законите, бидејќи никој нема да може да побегне од одговорност за сторените дела.

Скопје, 07.11.2018
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести