fbpx

Царовска во Шуто Оризари: Со влезот во ЕУ И НАТО огромни фондови за домување и инфраструктура ќе ни станат достапни

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска Денот на независноста- 8. Септември го помина во средби со жителите на Општина Шуто Оризари. Царовска со граѓаните разговараше за забрзаните социјални реформи, за можноста за користењето на еврсопките фондови за подобрување на инфраструктурата, како и за процесот на евидентирање на лицата во Управата за водење на матични книги.

„Со влегувањето на Македонија во НАТО и ЕУ ќе ни се отворат ширим вратите на европскиот социјален фонд, но и на други фондови кои се користат во делот на домувањето. Преку овие фондови ќе се обезбедат огромни суми пари за изградба на канализација, водаоснабдување и приклучоци за струја и за изградба на цели нови станбени единици“, истакна Царовска на средбата со жителите од врата до врата во Шуто Оризари.

Министерката Царовска најави и дека од јануари идната година ќе почне исплата на зголемен социјален надоместок во висина слична на минималната плата. Целта на овие реформи е да се извлечат најраливите над линијата на сиромаштија, и да се активираат на пазарот на трудот, со што земјата ќе се доближува до европскиот стандард, односно таму каде што припаѓа.
Министерката Царовска се сретна и со градоначалникот на Шуто Оризари, Курто Дудуш, а одржа и трибина со фокус групи и граѓански организации кои работат со Ромската зеаедница.

 

 

 

 

Последни вести