fbpx

Поголеми плати за здравствените работници, Владата предводена од СДСМ продолжува да вложува во здравството

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Над 19 илјади вработени во здравствените установи добиваат покачување на платите за 5 отсто со исплата на септемвриската плата со што се реализира уште една мерка од Прогrамата за работа Владата предводена од СДСМ.

Поконкретно, зголемувањето од 5 отсто претставува зголемување на основицата за прeсметување на плата за вработените во ЈЗУ од 12.654 денари на 13.286 денари.

Со зголемувањето на надоместокот за прекувремена работа, дежурство и ноќен труд, како и зголемувањето на платите од септември уште еднаш се потврдуваат заложбите на Владата предводена од СДСМ за поквалитетни здравствени услуги за пациентите и реално вреднување на трудот на лекарите и здравствените работници како и заложбата за задржување на здравствените работници во јавното здравство.

Воедно, Владата предводена од СДСМ останува на зацртаните цели кои вклучуваат поквалитетно здравство и здравствени услуги, осовременување на медицинската опрема, подобрување на инфраструктурата во јавните здравствени установи. Таквиот процес, дополнително ќе се интензивира со влезот на Македонија во НАТО и започнувањето на преговорите со ЕУ кога се отвораат можности заразмена на знаења, усовршувања на медицинскиот персонал и воведување на нови, современи технологии.

Унапредувањето на здравството и здравствените услуги останува од главен приоритет на Владата предводена од СДСМ.

Скопје, 24.08.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести