fbpx

Како што Македонија се приближува кон Европската унија и НАТО, расте извозот, се зголемуваат странските инвестиции

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Економските политики на Владата, планот за економски раст, заедно со политиките за интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО даваат резултати.

Објавените податоци потврдуваат дека економијата се движи во нагорна линија, расте извозот, индустриското производство, се зголемуваат странските инвестиции, растат платите.

Извозот на стоки од Република Македонија во првите шест месеци од 2018 годината бележи раст од 26,5 проценти.

Покрај зголемениот извоз од 26.5 проценти, во јуни оваа година забележан е рекореден индустиски раст од 12.1 проценти, а продолжува и растот на платите.

Според официјалните податоци објавени од Државниот завод за статистика, просечната нето плата во мај оваа година изнесува 24.509 денари, што е за 7,1 отсто повеќе во споредба со истиот месец од 2017 година.

Се очекува позитивните трендови дополнително да се засилат, значително да сеинтензивираат со полноправно членство на Македонија во НАТО и ЕУ.

Граѓаните знаат, членство во НАТО и интеграцијата во ЕУ носи сигурност и повеќе пари.

На референдумот, граѓаните ќе кажат историско ДА за влез во ЕУ и НАТО преку прифаќање на Договорот со Грција кој го гарантира и македонскиот идентитет.

 

Скопје, 07.08.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести