fbpx

Се решава долгогодишниот проблем на граѓаните без лични документи, секој е важен!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Владата предводена од СДСМ преку Министерството за труд и социјална политика и заедно со надлежните државни институции, започнува системски и трајно да го решава проблемот на лицата кои не се евидентирани во матичната книга на родени и не поседуваат извод на родени.

Процесот на решавање на проблемот на лицата без лични документи ќе се спроведува во неколку фази, а по неговото целосно спроведување трајно ќе се реши проблемот на околу 3.000 лица кои не се евидентирани во Матичната книга на родени.

Во таа насока, веќе денеска се отвора Огласот за пријавување на лица кои не се евидентирани во Матичната книга на родени којшто ќе трае шест месеци и се однесува на сите лица кои се на територија на Република Македонија, а пријавувањето.

Во текот на тој шестмесечен период, паралелно ќе се прават и измени на Законите за вонпарнична постапка, Законот за матична евиденција и Законот за лични карти, живеалиште и престојувалиште, а истовремено ќе се подготват и обучат матичните служби, центрите за социјална работа и граѓанските организации кои го поддржуваат овој процес, со цел да им се обезбеди навремена и ефикасна услуга на засегнатите граѓани.

По завршување на сите фази од процесот ќе се утврди точната бројка на лицата кои не се евидентирани во матична книга на родени и тие ќе добијат привремен регистарски број со кој ќе добијат одредени права во делот на образованието и здравствената и социјална заштита.

Со ова трајно се решава долгогодишниот проблем со кој се соочуват овие граѓани. Во Македонија повеќе нема да има ниту едно лице кое останало неевидентирано во Матичната книга на родени.

 

Скопје, 23.03.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни вести