fbpx

За ВМРО-ДПМНЕ и осомничениот Делев несфатливо е дека Владата предводена од СДСМ за само сто дена реши долгогодишни проблеми

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

ВМРО-ДПМНЕ и осомничениот Христијан Делев не можат да се помират со фактот што новата Влада предводена од СДСМ реши низа проблеми што ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски со години ги игнорираа и што работата на Владата и парламентарното мнозинство од ден на ден добиваат се поголема поддршка од граѓаните.

За неполни сто дена, реформската и отворена Влада предводена од СДСМ, сериозно се зафати со решавање на проблемите и на унапредување на квалитетот на живот на сите категории граѓани. Преку одговорно работење и преку кратење на непродуктивните трошоци, се ослободија средства за спроведување на зацртаните мерки во интерес на граѓаните.

Трајно се решава проблемот на околу 3000 стечајци кои ќе добиваат месечен надоместок од 7596 денари. Минималната плата се покачува на 12 000 денари за сите работници, вклучително и на оние кои се вработени во текстилната, кожарската и индустријата за обувки. Обезбедени се дополнителни 10 милиони евра за помош на земјоделците и 60 милиони денари за поддршка и на туристичките капацитети во Република Македонија и за годишен одмор за најслабо платените работници. Од први октомври сите граѓани повторно ќе можат да користат евтина дневна тарифа на струјата секој ден по два часа. Истовремено, со реален пристап и со раздолжувања и задолжувања со многу помала каматна стапка намален е јавниот долг што ВМРО-ДПМНЕ го остави зад себе.

Ова се само дел реформите што парламентарното мнозинство и Владата предводена од СДСМ ги спроведоа за краток рок. Владата предводена од СДСМ е влада од збор и води суштинска, а не фасадна политика. По победата на локалните избори, таквиот одговорен пристап ќе се преслика и на локално ниво, а општините ќе добијат нова локална власт предводена од СДСМ која ќе го унапредува квалитетот на живот и на локално ниво.

Скопје, 06.09.2017
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести