fbpx

Реформите ќе обезбедат услови за објективно функционирање на медиумите, за никогаш повеќе да не се врши притисок врз медиумите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Згаснувањето на Дневник, првиот приватен весник во независна Македонија, е директна последица на задушените слободи на медиумско известување преку долгогодшините притисоци и уцени кои ги вршеше поранешната режимска власт со цел да ги претвори ваквите медиуми во свои пропагандистички партиски гласила.

Затворањето на Дневник и неколку други медиуми е најдобар доказ што се случува кога ќе се удри врз слободната мисла и кога наместо да се професионализираат, да се поттикнува плурализам и слобода во известувањето, медиумите се искористуваа во дневно-политички активности во служба на пропагандата што ја практикуваше поранешната власт.

СДСМ како одговорна партија целосно ги поддржува новинарите и медиумите и се заложува и ќе се заложува за почитување на слободата на говор и слободата на медиумите како врвна демократска вредност во едно цивилизирано општество.

Владата предовдена од СДСМ започнува реформски процеси преку кои ќе се обезбедат професионални институции, владеење на правото и услови за објективно функционирање на медиумите и нивна независнот. Политичките партии мора да ги тргнат рацете од медиумските слободи, а медиумите никогаш повеќе не смеат да се ставаат во улога на партиски апарат на која било политичка партија и владејачка гарнитура.

Никој повеќе не смее да врши поткуп, закани и уцени врз новинарите и медиумите. Македонија заслужува и ќе добие професионално и одговорно новинарство.

Скопје, 14.06.2017

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести