fbpx

Заев за 24 мај до граѓаните: Обединувачката мисионерска дејност на Кирил и Методиј нека `не води во развој!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев им го честита на граѓаните на Република Македонија големиот празник, 24 мај – Денот на сесловенските просветители, браќата Кирил и Методиј и ден на словенската писменост и култура, во свое име и во име на Социјалдемократскиот Сојуз на Македонија.

„Со гордост и достоинствена почит го чествуваме денешниот ден, 24 мај – Денот на сесловенските просветители, браќата Кирил и Методиј, поради кои овој ден се смета и за ден на словенската писменост и култура.

Овие големи луѓе, основачи на првата словенска азбука, преку благородната, просветителска дејност, оставија драгоцено цивилизациско богатство за Македонскиот народ, како и за сите словенски народи. Работејќи на овие простори, браќата Кирил и Методиј ја означија Македонија на светската карта како лулка на словенската култура и писменост. Поставувајки го темелот на писменоста, тие `не задолжија сите нас, да го негуваме и развиваме јазикот како наш идентитетски белег.

Она на што сакам да повикам, е пред нас да е примерот на широкоградата мисионерска дејност на светите браќа Кирил и Методиј, сега кога почнуваме да го обновуваме нашето општество. Да извлечеме поука дека само преку препознавање на вредностите за колективно добро, преку верба во визијата дека е тоа можно, преку голема заедничка макотрпна работа, може да ги поместиме границите, да ја развиеме нашата самосвест и самобитност и да се издигнеме на културно и општествено ниво.

Јас лично и Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, како партија што ја доби честа и одговорноста да ја предводи новата реформска Влада даваме збор дека ќе се грижиме за Македонскиот јазик и националниот идентитет, но и дека низ почитување на богатството различности во нашата држава, ќе градиме просперитетно општество на сите граѓани во нашата држава. Предизвик на денешнината е општествен развој на Република Македонија, а обединувачката дејност на Кирил и Методиј е отворен прозорец на тој пат.

Нека ни е честит денешниот празник!“

 

 

Последни вести