fbpx

Шахпаска од Берово: Посветено работиме на подобрување на квалитетот на живот на старите лица и се грижиме за нивната достоинствена старост

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Носителката на листа на пратеници од ИЕ 3, Јагода Шахпаска, денеска ја посети Општинската јавна установа за грижа на стари лица д-р. Иван Влашки во општина Берово.

-„Посебно задоволство ми претставува кога сум меѓу највозрасната популација која го вложила својот труд во нашето издигнување и во изградбата на државата.“ – рече Шахпаска на средбата со лицата кои се сместени во овој дом. Таа зборуваше за она кое што досега е сработено и она кое што го нуди новата програма на коалицијата „МОЖЕМЕ“.

Во Установата д-р.Иван Влашки во Берово во моментот се сместени 29 стари лица. Во завршна фаза е реконструкцијата на новото трето крило за зголемување на капацитетните можности за сместување, со средства обезбедени од локалната власт, Министерството за труд и социјална политика и донација од швајцарската агенција за обнова и развој .Тоа е инвестиција во вредност од 6 милиони 953 илјади денари. Со новото крило установата ќе се дополни за уште 10 лица, а воедно претставува и можност за нови вработувања на персонал за грижа за стари лица.

– Во сферата на здравството, обезбедивме старите лица сместени во старечките домови да имаат бесплатни редовни лекарски прегледи и повеќе лекови на позитивна листа достапни секогаш. Грижата за старите лица продолжува и во идниот мандат на нашата Влада, во насока на уште поголемо покачување на пензиите , со цел најниската пензија се зголеми за 21% односно 10.700 денари, подобрување на условите и капацитетите на домовите за стари лица ,по примерот на Д-р Иван Влашки.-посочи Шахпаска.

Таа како дел од понудата во новата програма на коалицијата „МОЖЕМЕ“ ги посочи и следните заложби како: отворање на домови за стари лица во Скопје, Кочани и Пробиштип, потоа обезбедување на услуга за помош и нега во домот во 65 општини и проширување на програмата за бањско-климатска рекреација.

Последни вести