fbpx

Наградата на Заев за мир е признание, но и обврска за сите наши идни политички одлуки

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Ако Договорот од Вестфалија од 1648 година беше пресвртница, бидејќи со него започна развивањето на капацитетите на Европа да живее со верските различности, Договорот за Преспа е пресвртница за нашиот регион“, истакна премиерот Зоран Заев на церемонијата на доделувањето на Меѓународната награда за мир на Вестфалија, која му беше врачена и на поранешниот грчки премиер Алексис Ципрас.

Заев кажа дека со овој договор се стави крај на спорот и долготрајната разлика што креваше ѕидови, што ги отежна соседските односи меѓу Северна Македонија и Грција и ги блокираше перспективите од клучен стратешки интерес за нашата земја, за регионот и за евроатлантските структури.

„Иднината беше идеја водилка во текот на целиот процес. Двете страни го прифатија компромисот како пријателство и грижа за интересите на вашиот политички партнер од другата страна, како и за вашите сопствени интереси. Тоа пријателство беше важно за да се создаде атмосфера во која отворено разговаравме за сите прашања, дури и кога се чинеше дека нема решение“, нагласи Заев
Заев додаде дека денес Северна Македонија е фактор на стабилноста и безбедноста и на регионот.

„Нашата втора стратешка цел е полноправно членство во Европската унија. Ние веруваме дека за Северна Македонија не постои алтернатива за интеграција во ЕУ и ние сме се уште сме на пат кон ЕУ“, заклучи премиерот Заев.

Последни вести