fbpx

Пратениците да го поддржат ребалансот на Буџетот, тој обезбедува поддршка од 470 милиони евра за граѓаните и економија

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Јован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата

Почитувани граѓани, почитувани новинари

Денеска пред пратениците се измените и дополнувањата на Буџетот за 2020 година.

Со овој ребаланс, се обезбедуваат 470 милиони евра за реализација на четвртиот пакет мерки за справување со економските последици од коронакризата.

Преку овој пакет мерки, 70 милиони евра ќе бидат наменети за поддршка на 83.000 работни места, односно ќе се субвенционираат вкупно 250.000 плати за месеците октомври, ноември и декември.

Овој пат, поддршката за исплата на плати ќе биде скалеста и ќе се движи од 14.500 до максимални 21.776 денари месечно, согласно падот на прометот на компаниите кои аплицираат за финансиска помош.

Со 27,6 милиони евра ќе се помогнат 283.000 граѓани кои ќе добијат домашни платежни картички во вредност од по 6.000 денари. Домашни платежни картички ќе добијат пензионери со пензии до 15.000 денари, самохрани родители, невработени лица, како и лица над 64 години а кои немаат социјална пензија ниту други приходи.

Покрај овие, четвриот пакет содржи уште дваесеттина мерки преку кои обезбедуваме силна поддршка за компаниите преку поволни кредити, грантови, но и даночни олеснувања за брзо опоравување на секторите кои се најмногу погодени.

Со ребалансот се поддржуваат и важни проекти на локално нови низ речиси сите општини.

Почитувани,

Од почетокот на кризата, Владата, надлежните институции покажуваат вистинска грижа за граѓаните кои се најмногу погодени. Тоа продолжува и со овој ребаланс, со овој пакет економски мерки.

Во период кога целиот свет се соочува со економска криза, важна е навремената и ефикасна помош во справување со последиците.

Затоа, ги повикувам сите пратеници, да покажат одговорност, конструктивност и ребалансот на Буџетот да биде донесен. Да им помогнеме на нашите сограѓани, да и помогнеме на нашата, македонска економија.

 

Последни вести