fbpx

Постојано вложуваме во здравството, следува ново зголемување на платите на здравствените работници

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ

Почитувани граѓани,

СДСМ и институциите што ги предводи и пред пандемијата со коронавирусот, започна со реализација на реформа на здравствениот систем, за унапредување на условите за работа на здравството и обезбедување подобри услуги за граѓаните.

Санирањето на хаосот наследен во здравството, предизвикан со 11-годишната негрижа на ВМРО-ДПМНЕ, со вложување во здравствените институции и пред се во човечкиот капитал се покажа како клучен фактор за добро менаџирање на најголемата здравствена криза досега.

За разлика од неодговорното владеење на ВМРО-ДПМНЕ кога се погазуваше трудот и стручноста на здравствените работници, СДСМ континуирано вложува во човечкиот капитал во здравството.

За три години, со контиунуирано покачување ја зголемивме основната плата на лекарите специјалисти за 40%, на општите лекари за 25%, на медицинските сестри помеѓу 20% и 23% на сестрите што работат на клиниките, за 5% на здравствени соработници и на помошно-техничкиот персонал.

Покачувањата на платите во здравството продолжуваат. Веќе во следната година следува покачување на платите за 10 отсто. Нашата намера е платите во јавното здравство до 2024 да бидат за 40 отсто повисоки од денес, преку зголемување од 10 отсто секоја година.

Истовремено со покачување на платите во здравството за 4 до 5 пати се зголемени коефициентите за дежурства на здравствените работници, а за 15% е зголемен капитациониот бод на матичните лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија.

За периодот 2019-2022 година се одобрени 931 спрецијализација и 130 субспецијализации, кои се финансираат со средства обезбедени од јавните здравствени установи.

Почитувани,

Очигледна е разликата помеѓу одговорниот однос на СДСМ кон здравството и расипничкото и деструктивно однесување на ВМРО-ДПМНЕ.

Како одговорна партија продолжуваме со инвестиции во јавното здравство. И во време на пандемија вложуваме и ја унапредуваме здравствената заштита.

 

Последни вести