fbpx

Теренската вакцинација се одвива одлично, граѓаните да се вакцинираат, заедно да го заштитиме здравјето

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција на СДСМ, Соња Михаиловска, претседателка на Комисија за здравство на СДСМ и пратеничка

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Процесот на масовна имунизација против ковид 19 се одвива непречено и со засилено темпо низ целата држава.

Сега, секој граѓанин, без разлика дали има закажан термин за вакцинација или не, може да се вакцинира во некој од здравствените домови.

Паралелно, се одвива и процесот на теренска вакцинација во руралните средини, каде жителите на овие населени места се посетувани од мобилни здравствени екипи кои ќе вршат имунизација на населението.

Процесот за теренска вакцинација е организиран во соработка со здравствените домови во градовите, со локалната самоуправа и месните заедници.

Моменталната епидемилошка слика, доволниот број на вакцини, се идеални услови за што поголем број луѓе да се вакцинираат.

До вчера, вкупно се аплицирани над 676.000 дози вакцини, а ревакцинирани се над 248.000 граѓани.

Сите вакцини се безбедни по здравјето на граѓаните и ефикасно штитат од последиците од коронавирусот.

Затоа, ги охрабруваме сите граѓани кои не се вакцинирани, тоа да го направат што поскоро, затоа што само така ќе го заштитиме своето и јавното здравје и ќе ставиме конечен крај на пандемијата со коронавирусот.

Како одговорна партија продолжуваме со конкретни чекори кои го штитат јавното здравје и го унапредуваат здравствениот систем.

 

Последни вести