fbpx

Со задолжителното пензионирање на 64 години се отвораат нови можности за вработување на младите, СДСМ поднесе предлог за измени на Законот за работни односи

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

СДСМ реализира уште едно ветување дадено пред граѓаните за задолжително пензионирање на возраст од 64 години и 15 години пензиски стаж, со што се создаваат услови за намалување на вработените во државната администрација и во јавниот сектор и се отвораат нови можности простор за вработување на млади кадри.

Пратеничката група на СДСМ во процедура го достави Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи, кој предвидува задолжително пензионирање на 64 години возраст и 15 години пензиски стаж.

Заедно со овој Предлог-закон, доставен е и Предлог законот за измена на Законот за администрација, со што целосно ќе бидат опфатени сите вработени во државниот и во приватниот сектор.

Поради недостиг на одредени стручни кадри и потребата од ефикасно продолжување на работниот процес, исклучок од правилото за пензионирање на 64 години возраст 15 години пензиски стаж ќе има во секторите здравство и високо образование, каде што работниот стаж ќе може да се продолжува година за година, но најмногу до 67 години возраст.

Со цел да се обезбеди одреден преоден период, сите оние што до 31 август 2020 година поднеле барање за продолжување на договорот за вработување, предвидуваме нивниот договор да важи до истекот на времето за кое е предложен, односно до исполнување на рокот даден со претходното барање.

СДСМ како одговорна партија ги исполнува дадените ветувања и продолжува со вистинска грижа за сите граѓани.

Последни вести