fbpx

Николовски: Младите се моторот на нашата држава, СДСМ ги исполнува нивните потреби, градиме општини партнери со младите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Младите се моторот на на нашата држава, СДСМ вложува во младите, во нивната мотивација, со креирање на работни места преку нови инвестици, за да останат и да придонесуваат кон развојот на својот роден крај, порача на денешната граѓанска средба во Кочани генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски, на којашто присуствуваа кандидат за градоначалник на Кочани, Николчо Илијев и носителот на советничката листа Томе Солевски. На средбата беа презентирани досегашните успешно спроведени проекти за напредок на општината, но и идните развојни проекти од програмата на кандидатот за градоначалник.

Една од темите беше поддршката за младите. Николовски потенцираше дека посебен фокус е ставен на мерките за младите, за да останат во своето родно место, преку креирае на реални младински политики наместо во спомениците кои ни донесоа само кавги и поделби.

„Ја намаливме младинската невработеност од 42 на 29 отсто, и сме прва земја во регионот што ја разви Младинската гаранција, преку која изминатата година се вработија над 8.400, а во првите шест месеци од оваа година 2.066 млади лица. СДСМ гради општини во функција на младите, општини кои се партнери со младите, го слушаат нивниот глас и ги исполнуваат нивните потреби. Воведуваме нов дигитален систем за директен контак на младите со градоначалникот“, рече Николовски.

На средбата беа презенитрани идните проекти на кандидатот за градоначалник на Кочани, за којшто Николовски порач дека има јасна визија и проекти за напредок на Кочани.

„СДСМ е фаворит и на овие локални избори, а потврда за тоа се сите релевантни анкети каде СДСМ е со најголема доверба од граѓаните. Вложивме 550 милиони евра во реализација се над 7.000 проекти за општините да се развиваат рамномерно, и секој од нив важен за граѓаните. Најдоброто за Кочани и сега е Николчо Илијев. Неговата програма и овој пат нуди развојни проекти за граѓаните како што се изградба на спортска сала со капацитет за 3.000 гледачи, изградбата на старечки дом, изградба на нов булеварски влез во кочани од обиколницата до Судот, за младите, уредување на внатрешен простор во МКЦ и добивање дополнителни функционални простории за развој на младинскиот активизам, буџет за млади, креирање локална младинска стратегија и акционен план за утврдување на приоритетите за развој на младинските политики“, рече Николовски.

Тековните и идните проекти мора да продолжат да се реализираат, континуитетот ќе продолжи во Кочани и по 17-ти октомври со најдоброто за Кочани, со Николчо Илијев, порача Николовски.

Последни вести