fbpx

Државата е подготвена за процесот на преговори со ЕУ кој носи бројни придобивки

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Продолжуваме по европскиот пат, државата е подготвена за процесот на преговори со ЕУ кој носи бројни придобивки, за граѓаните на Република Северна Македонија да живеат како сите останати народи од Европската унија.

По 17 години чекање, се реализира уште една стратешка определба поставена уште на денот на независноста, а тоа е полноправно членство во ЕУ. Во ЕУ влегуваме како Македонци, кои говорат македонски јазик, со заштитени идентитетски, историски и културни особености.

Преговорите за членство во ЕУ почнаа со одржувањето на првата меѓувладина конференција, а веднаш по неа започна скриниг процесот, по кој ќе следува и отворање на првите поглавја.

Почнува период на напорна и посветена работа на реформи, на усогласување на нашето со европското право, на економски, политички, општествен развој, повисок квалитет на живот, високи стандарди за почитување на владеењето на правото.

Континуираната и зголемена помош која Европската Унија ќе ја обезбеди во наредниот период, ќе овозможи македонските граѓани и економија да добијат конкретна и реална поддршка.

Сега е времето кога треба да застанеме заедно, обединети, полни оптимизам и верба за подобро утре, за да можеме да ги здружиме силите и заеднички да се посветиме на развивање силна, успешна и просперитетна европска држава, за нас и за идните генерации.

Последни вести