fbpx

Влогот во здравствените работници е влог во здравјето, СДСМ продолжува со покачување на платите во здравството

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

 

Владата предводена од СДСМ во изминатите три години со значителни инвестиции, во човечкиот капитал, опрема и подобрување на условите во установите го зајакна здравствениот систем.

Санирањето на хаосот наследен во здравството по 11-годишната негрижа на ВМРО-ДПМНЕ, се покажа како клучен фактор за добро менаџирање на најголемата здравствена криза досега.

Додека ВМРО-ДПМНЕ го погазуваше трудот на здравствените работници, СДСМ за три години во четири наврати ги зголеми платите во здравството.

Основната плата на лекарите специјалисти ја покачивме за 40%, на општите лекари за 25%, на медицинските сестри помеѓу 20% и 23% на сестрите што работат на клиниките, за 5% на здравствени соработници и на помошно-техничкиот персонал.

Истовремено со покачување на платите за 4 до 5 пати се зголемени коефициентите за дежурства на здравствените работници, а за 15% е зголемен капитациониот бод на матичните лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија.

Покачувањата на платите во здравството продолжуваат. Веќе во следната година следува покачување на платите за 10 отсто. Нашата намера е платите во јавното здравство до 2024 да бидат за 40 отсто повисоки од денес, преку зголемување од 10 отсто секоја година.

Дополнително, за трудот и пожртвуваноста ќе бидат наградени сите здравствени работници, вклучени во работата со пациентите заболени од коронавирусот, со вкупно 54 милиони денари, обезбедени со ребалансот на буџетот за 2020 година.

Влогот во здравствените работници е влог во здравјето на граѓаните.

СДСМ како одговорна партија и во време на пандемија вложува и ја унапредува здравствената заштита.

Последни вести