fbpx

Економијата е раздвижена, расте индустриското производство, 2019 ќе биде година на раст и развој

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

По години уназадување, економијата во 2018 година тргна во вистински правец, растеше бруто домашниот производ, расте индустриското производство и извозот, повеќе пари завршуваат во секое семејство.

За време на криминалното владеење на ВМРО-ДПМНЕ економијата беше во пад. Денес, година и половина подоцна, економијата расте и тоа во два последователни квартала.

Во вториот квартал од 2018 година, економијата односно бруто домашниот производ порасна за 3,1 отсто. Во третиот квартал растот е 3 отсто.

Покрај БДП, расте и индустриското производство. Последните објавени податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека индустриското производство во ноември е зголемено за 4,9 отсто во однос на ноември 2017 година.

Позитивните економски  трендови влијаат на отворање нови работни места и зголемување на бројот на работници. Бројот на работници во индустријата во ноември е зголемен за 3,5 отсто во однос на ноември 2017.

За периодот јануари – ноември 2018 бројот на работници во индустријата е зголемен за 6,3отсто во однос на истиот период од 2017 година.

Ова се само дел од економските показатели што ја докажуваат успешноста на политиките на Владата предводена од СДСМ.  Буџетот за 2019 и интензивирањето на евроинтегративниот процес позитивино ќе влијаат на забрзан економски раст, нови работни места и повеќе пари кај граѓаните во новата 2019 година.

Владата предводена од СДСМ останува посветена на спроведување на мерките што обезбедуваат нови работни места, економски раст и подобар животен стандард за сите граѓани.

 

Скопје, 30.12.2018                                               

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести