fbpx

Над 13.000 хектари државно земјиште доделено на земјоделците, инвестираме во домашното земјоделско производство

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Гоце Георгиевски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство

Почитувани,

Во година во која цената на храната и земјоделските производи постојано расте, Владата предводена од СДСМ и надлежното министерство преземаат конкретни мерки за зголемување на домашното земјоделско производство.

Преку седум јавни огласи на располагање ставдни се вкупно 13.758 хектари државно земјоделско земјиште, за обработка на житни култури, за подигнување на долгогодишни насади и за производство на сточна храна.

Овие парцели земјоделско земјиште се распоредени низ целтата територија на државата со површини до и над три хектари.

Со тоа, секоја педа обработливо земјиште ја ставаме на располагање на земјоделците, за да се зголеми домашното производство и да се намали зависноста од увоз.

За да им се излезе в пресрет на земјоделците во овие комплицирани времиња, даваме поддршка за набавка на вештачко ѓубриво, помагајќи до 40% од трошоците на земјоделците, а парите за оваа поддршка земјоделците ги добиваат брзо во рок од 7 денови по аплицирањето.

За оваа мерка до сега исплатени се вкупно 86 милиони денари за 5.475 земјоделци.

Преку ребалансот на буџетот кој е изгласан во Собранието, обезбедивме дополнителни 3,2 милијарди денари за директна поддршка на над 45.000 земјоделци.

Овој земјоделски буџет има за цел расчистување на сите заостанати обврски кон земјоделците, а започнуваме и со авансна исплата на субвенциите во рок од 90 дена по аплицирањето.

Ова почитувани, се конкретни, навремени и ефикасни мерки кои на дело ја потврдуваат заложбата на СДСМ за помош и поддршка на домашното земјоделско производство.

Како одговорна партија, низ партнерски однос продолжуваме да реализираме мерки и проекти што значат поддршка за земјоделците и унапредување на условите за нивна работа.

Последни вести