fbpx

ДПМНЕ го врати ВМРО-МВРО на најбезобразен начин, СДСМ бара ослободување на новинарот Фуркан Салиу

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Дарко Каевски, пратеник и портпарол на СДСМ

Почитувани,

ДПМНЕ го врати ВМРО-МВРО на најбезобразен, брутален начин со апсење на новинарот Фуркан Салиу.

СДСМ го осудува овој недемократски чин и бара негово ослободување веднаш.

На сите им е јасно дека ова е обид за замолчување и заплашување, откако новинарот објави афера директно поврзана со ДПМНЕ.

На чело на СВР Скопје и ЕБР се новопоставени началници од страна на Тошковски.

Значи началниците назначени од Тошковски и ДПМНЕ дале наредба за апсење на новинарот Салиу.

Ова е загрозување на слободата, на демократијата, на слободата на говор, загарантирана со Устав.

Директен, брутален притисок врз независните новинари, врз оние кои истражуваат и работата за јавниот интерес.

За 7 години власт на СДСМ, не само што нема уапсен новинар, не само што претставките против новинари од функционери пред судовите се минато, туку Владата предводена од СДСМ донесе низа и законски решенија со кои се гарантира заштитата на новинарите.

ДПМНЕ само за 2 месеци покажа како мисли да ја практикува власта доколку ја добие, со сила.

Во демократска држава во април мириса на пролет а со ДПМНЕ на чело на МВР кај нас мириса на режим.

Се уште се свежи сеќавањата за апсењето на новинарот Кежаровски.

Ова значи дека нема никаква промена во ДПМНЕ. Тоа е истата режимска партија.

Уште еднаш, СДСМ бара новинарот веднаш да биде ослободен. Заплашувањето и злоупотребата на МВР и другите институции под капата на ДПМНЕ мора да прекине.

Заедно со граѓаните ќе направиме сѐ што е потребно Фуркан да може слободно и безбедно да ја кажува вистината и понатаму а полициската бруталност да биде спречена.

Последни вести